Német regény nyerte a 2024-es Booker-díjat

Német regény nyerte a 2024-es Booker-díjat

Május 21-én este nagyszabású ünnepség keretében adták át az idei Booker-díjat. A nemzetközi zsűri Jenny Erpenbeck Kairos című művét ítélte idén a legjobbnak.

A Kairos egyszerre szerelmi történet és történelmi regény. A két főhős, egy diáklány és egy házas férfi 1986-ban találkozik egy buszon. Az ismeretségből szenvedélyes titkos viszony lesz, és miközben kapcsolatuk hullámzik, alakul, ugyanúgy hullámzik és alakul a körülöttük lévő világ is. A kettő óhatatlanul is hat egymásra. A könyv fő erénye, hogy ugyanazokat a kérdéseket két síkon veti fel; a személyes kapcsolat szintjén és társadalmi léptékben is foglalkozik a hűség, a szabadság és a hatalom dilemmáival.

Erpenbeck szülei is írással foglalkoztak, ő maga a szépirodalom mellett színházi- és operarendezőként is dolgozik. Nem ez az első irodalmi elismerés, amit kapott: 2016-ban már elnyerte a Thomas Mann-díjat. Magyarul eddig két könyve jelent meg: az Otthon és a Megy, ment elment.

A Booker-díjat hagyományosan a mű szerzője és angol nyelvű fordítója veheti át, így Jenny Erpenbeck mellett Michael Hofmann is részesülhetett a rangos elismerésben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük