Nemzetközi díjat nyert Ana Blandiana

Nemzetközi díjat nyert Ana Blandiana

21 ország összesen 38 jelöltje közül Ana Blandiana költő nyerte a The Princess of Asturias Foundation irodalmi díját. Az elismerést korábban olyan szerzők kaphatták meg, mint Murakami Haruki, Philip Roth, Anne Carson, Leonardo Padura és Antonio Muñoz Molina.

A zsűri a nyertes méltatása során kiemelte Blandiana hajlíthatatlan helytállását a cenzúrával és az elnyomás minden formájával szemben, amellyel sok esetben nem kis kockázatot vállalt. A zsűri elnöke, Santiago Muñoz kijelentette, hogy Blandianát „radikálisan egyedi alkotóként” ismerhettük meg, akinek életműve egyesíti az átláthatóságot és a komplexitást, alapvető kérdéseket vet fel az emberi faj magányával, illetve természet és társadalom viszonyával kapcsolatban.

Ana Blandiana 1942-ben született Temesváron. Első verseskötete 1964-ben jelent meg, a  valódi ismertséget következő két könyve, a Sebezhető sarok és a Harmadik szentség hozta meg számára. Azóta munkáit több, mint 20 nyelvre fordították le. A költő politikai aktivizmusa is nagyban hozzájárult népszerűségéhez. Az 1989-es romániai forradalmat követően kampányt indított az ország kommunista örökségének felszámolására, és lobbizott a nyílt társadalom megteremtéséért. Munkásságát korábban Herder-díjjal is jutalmazták. A romániai PEN Club elnöke, a mai napig aktívan alkot költőként és újságíróként is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük