Tisztelgés a modern krimi nagyjai előtt

Tisztelgés a modern krimi nagyjai előtt

A Camebridge Egyetem könyvtárában különleges tárlat nyílt a huszadik századi krimi tiszteletére. A kiállításon többek között megtekinthető Agatha Christie diktafonja, valamint 1937-es, Remington márkájú hordozható írógépe utolsó Poirot-regényének gépiratával együtt. A függöny című regényt a megjelenése előtt olyannyira óvták attól, hogy bármi is kiszivároghasson belőle, hogy három évtizeden át banki trezorban őrizték, egészen a Christie halála előtti 1975-ös publikálásáig. A közvélemény nem véletlenül várta tűkön ülve a könyv megjelenését: Christie ebben a regényben írta meg Hercule Poirot halálát, ezzel zárva le a regényfolyamot. A könyv megjelenése után a New York Times címlapon hozott fiktív gyászhírrel emlékezett meg Poirot-ról, ezzel is jelezve, hogy mindenkinek szinte személyes ismerősévé vált az évek során.

A tárlaton az Agatha Christie-relikviák mellett számos más ritkaság is megtekinthető. A könyvtár saját tulajdonban lévő, első kiadású bestsellereket is bemutat, többek közt Sir Arthur Conan Doyle és Charles Felix műveit, amelyek műfajteremtőnek számítottak és ma is sokak kedvencei. De szerepel a kiállított darabok között Wilkie Collins viktoriánus regényíró íróasztala is, valamint a könyvtár első kiadású példánya 1868-as, A holdkő című művéből, amely ezen a bizonyos asztalon született meg.

A kiállítás állami támogatásból jött létre az Arts Council England segítségével, és egészen nyár végéig, augusztus 24-ig látogatható, belépti díj nélkül, teljesen ingyen, de előzetes látogatói foglalással.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük