Nemzeti örökség lett a hóbortos művész lakása

Nemzeti örökség lett a hóbortos művész lakása

Ron Gittins képzőművész igazán fura szerzetnek számított. Erről tanúskodik az északnyugat-angliai Birkenheadben található egykori otthona is. Bár Ron sokszor tett közzé képeket arról, hogyan alakította lakása egy-egy részét alkalmi műalkotássá, az, hogy hogyan élt, a családja számára is csak 2019-es halála után vált nyilvánvalóvá. A művész nehéz természete és mentális labilitása miatt folyamatosan, de felületes szinten tartotta a kapcsolatot hozzátartozóival, így a lakásán sem jártak a rokonai hosszú éveken át. Gyakran látható volt viszont a városban furcsa jelmezekbe öltözve, amint kidobott tárgyakat gyűjtöget.

A háza mégsem egyszerűen csak egy beteges gyűjtögető otthona volt, hanem egy egészen különleges vizuális élményt nyújtó tér is. Amikor Gittins hozzátartozói végül beléphettek a hagyatéki eljárás keretében, teljesen megdöbbentette őket, amit odabent találtak. A művész szinte minden rendelkezésre álló felületet felhasznált odabent.  Számos falfestményt festett, amelyek történelmi jeleneteket ábrázoltak. A műalkotások között voltak az ókori Egyiptomban és a középkori Angliában játszódó jelenetek, de egészen szürreális, képzeletbeli lényeket ábrázoló képek, szobrok és domborművek is. A három szoba, az előszoba, a konyha és a fürdőszoba is más-más tematikát és színvilágot képvisel. A lakásban ezen kívül találtak még dobozokat, könyveket, és számos kézzel írott jegyzetet is, amelyek egy része titkosírással készült.

A család azonnal felismerte, hogy valami olyasmi birtokába kerültek, ami fontos lehet, ezért elhatározták, hogy Gittins által csak bérelt ingatlant megvásárolják, hogy eredeti állapotában megóvhassák.  Barátok és kortárs művészek bevonásával kampányba kezdtek: megalapították a Wirral Arts and Culture Community Land Trust (WACCLT) nevű szervezetet, és közösségi finanszírozási kampányt indítottak a Ron’s Place nevű weboldalon keresztül. 2023.ban végül sikerült annyi pénzt összegyűjteniük, hogy megvehessék a lakást.

És most itt az újabb siker: az ingatlant a Nagy-Britannia Kulturális, Média- és Sportügyi Minisztériuma a Historic England nemzeti örökségvédelmi szervezet tanácsára „II. fokozatú” listára helyezte, így most már állami védelmet élvezhet. A Historic England hivatalos indoklása szerint az úgynevezett „outsider art” egy egészen kivételes képviselőjének életébe nyerhet a nagyközönség betekintést Gittins lakásán át, és ez segít jobban megérteni azokat a naiv művészeket, akik sokszor szakmai képzettség nélkül, de valódi hivatástudattal és megszállott eltökéltséggel alkotnak, függetlenül attól, hogy a nagyközönség felfedezi és elismeri-e őket.

Az ingatlanban jelenleg még folynak a munkálatok, hogy később a nagyközönség számára is látogatható állapotban legyen. A projektre alapult szervezet tagjai pedig azon kezdtek dolgozni, hogy az épületben lévő többi lakást is megszerezzék, és egy művészeti központot alakíthassanak ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük