És ezt olvastad már? – könyvheti ajánló

És ezt olvastad már? – könyvheti ajánló

2024. június 13-án Nádasdy Ádám nyitóbeszédével kezdetét vette a 95. Ünnepi Könyvhét. Ahogy minden évben, sok kiadó ekkorra időzítette a friss megjelenéseket, hogy a rendezvény keretén belül szélesebb közönséggel ismertethessék meg a könyveket, és az olvasók találkozhassanak is a szerzőkkel egy-egy beszélgetés vagy dedikálás keretében. A legújabban a polcokra kerülő kötetekből ajánlunk most néhányat: egy prózai művet, egy verseskötetet, egy szakkönyvet és egy gyerekkönyvet.

Bíró Kriszta: Kevert

A hivatalos könyvajánló szerint a Kevert egy „nemregény”, és ez talán igaz is: Bíró Kriszta merészen és biztos kézzel használja és bontja meg a műfaj szabta lehetőségeket és korlátokat. Így történhet meg, hogy az olvasó hirtelen úgy érezheti, mintha nem teljesen kívülről nézné az eseményeket. A jó könyv az, aminek olvasása közben nem vesszük észre, mikor lapozunk: ez a könyv pedig ilyen. Az ember kinyitja, aztán hirtelen vége, és bár csak néhány óra telt el közben, az egész huszadik század, és annak a máig nyúló hatásai végigvonultak közben a szemünk előtt.

Bíró Krisztával az Ünnepi Könyvhéten június 15-én és 16-án 15 órától találkozhatnak olvasói az Ab Ovo standjánál (20-as pavilon, Vörösmarty tér)

Sajó László: Szabadtüdős merülés

Már a címből is látszik, hogy ez a könyv igazán mélyre viszi az olvasót. A szerző minden óvatoskodás nélkül merül a kétségek, örömök, szorongások legsűrűbb rétegeibe, kimondva azt, amit sokan nem mernek. A profán keveredik itt a magasztossal: a pornográfiába hajló erotikában ott az őszinte szerelem, a halál naturális ábrázolásában az élet dicsőítése, mindez néha szinte szemtelenül bravúros technikai megoldásokkal versbe foglalva.

Sajó László június 16-án vasárnap 16 órától dedikál a L’Harmattan Kiadó pavilonjánál (12-es stand, Vigadó tér)

Földes Petra: A bizalom tere

Földes Petra könyve nemcsak tanároknak szól, hanem azoknak, akiknek van iskolába járó gyerekük, vagy valaha jártak iskolába, azaz mindenkinek. Közérthető módon, a szakmai kérdéseket is kézenfekvő természetességgel hozza közel az olvasóhoz. Hiszen amiről ír, az a világ legtermészetesebb dolga: a sikeres pedagógiai munka alapja a bizalommal teli kapcsolat, és ez a bizalom többirányú a gyerek-család-pedagógus-intézmény négyszögön belül, sőt, a társadalom, mint keret sem hagyható ki belőle.

Földes Petra június 15-én, szombaton 15 órától dedikál a Könyvhéten a Tea kiadó standjánál (72-es pavilon, Vörösmarty tér)

Kiss Judit Ágnes: Tujaszörny és Nyírfakobold

A Tujaszörny és Nyírfakobold az a típusú könyv, amit a legtöbben legalább kétszer elolvasnak majd: egyszer esti meseként részletekben, egyszer pedig egyben éjjel, miután a gyerek elaludt. Az apró kobold és a nagy tujaszörny találkozásának és barátságának története sok mindenről szól: helykeresésről, egyén és közösség kapcsolatáról, arról, hogy kilógni a sorból egyszerre teher és küldetés. Közben megismerhetjük a kertek és erdők világát, így a könyv akár ismeretterjesztő műként is megállja a helyét. A mese különleges világát Sipos Fanni grafikái teszik teljessé.

Kiss Judit Ágnessel június 15-én, szombaton 15.30-tól találkozhatnak az olvasók a Pagony Kiadó standjánál (24-es pavilon, Dunakorzó)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük