Sajó László: Lukács jelentései

Sajó László: Lukács jelentései

Sajó László

Lukács jelentései

1. Jézus halála

Jézus a Getsemáné-kertben haematidrosison esett át, ami hirtelen meggyengülő hámréteggel, véres verejtékezéssel jár, oka rendkívüli lelki megrázkódtatás okozta izzadságmirigyekbe történő bevérzés. Tekintettel a hideg áprilisi éjszakára az izzadásos vérvesztés és testének lehűlése hidegrázást okozott. Kihallgatása után ököllel arcba vágták, majd több kilométert gyalogolt, mire Poncius Pilátus palotájába ért, ahol megkorbácsolták. A flagellum a vázizomzat igen fájdalmas zúzódást (crush), vérvesztéses, hypovolémiás sokkot okozott, ami egyidejűleg erős szívdobogással, rendkívül alacsony vérnyomással és kínzó szomjúsággal jelentkezik. A töviskoszorú az idegpályákkal átszőtt fejbőrbe hatolva az őrületig fokozódó fájdalmat és irritációt okoz. Ilyen állapotban kellett az 57 kilós keresztfát (patibulum) cipelve megtennie a Golgotára vezető 600 méteres utat. A tizenöt-húsz centiméter hosszú, nyolc-kilenc milliméter széles szegeket a csukló közepénél, a hüvelykujj dombja alatt ütötték át. Amint a szeg áthalad a lágy részeken, automatikusan oly módon vezetődik, hogy a csukló hátoldalának bőrén át, kb. 1 cm-rel a szeg behatolási pontja felett jelenik meg, áthaladva a capitatum, a lunatum a triquetrus és a hamatum csontok által határolt területen, anélkül, hogy bármelyik említett csontot eltörné. Mintegy tíz perc után a megfeszítettnél fulladozás lép fel, miközben a súlyosan megterhelt mell-, váll- és karizmok begörcsölnek. Az izmok anyagcseréje fokozódik, s emiatt nagy mennyiségű tejsav termelődik, amely végül az egész testben elsavasodási folyamathoz vezet (metabolicus acidosis). Emiatt az egész törzsben és minden végtagban minden izom állandó, szünet nélküli, erős görcsbe kerül az arra jellemző kínzó fájdalom kíséretében, miközben az áldozat annyira elkezd verejtékezni, hogy az izzadság patakokban ömlik a testéről. Erősen szédül, ajkai a fulladástól elkékülnek és megdagadnak, nyelve annyira megdagad, hogy a szájpadláshoz ragad, lába szintén megduzzad. Lábait a lábközépcsontokon keresztül a cölöphöz szögezték. Az áldozatok lába alá egy kis fadarabot rögzítettek, ez lassíthatta a haláltusát, mert lehetővé tette, hogy a keresztre feszített csökkentse a karjaira nehezedő terhelést. Minden egyes próbálkozás, mely során a test súlya a tarsalis csontokra nehezedett, pokoli kínokkal járt. Jézus kivégzése pénteken reggel 9 órakor kezdődött, és 15 órakor már halott volt, vagyis hat órán át szenvedett a kereszten, ami a hozzá hasonló fiatal, jó kondícióban lévő, egészséges férfiak esetében viszonylag rövid időnek számít. Már halott volt, amikor a lándzsa átdöfte az oldalát, ahonnan vér és víz ömlött ki – a halottak vére gyorsan megalvad, a vér azonban egy kevés idő elteltével újra folyékonnyá válik, és ahhoz az egyes szervekből az erekbe átszivárgó víz is keveredhet. Halálát fulladás okozta, de a halál beálltának pontos ideje magán Jézuson múlott, mivel valószínűleg minden további igyekezettel felhagyott a lélegzetvétel érdekében.

2. Lukács a sziklasírban Jézus testét vizsgálja, a tanítványok figyelnek                                                                                                  

Hullasápadtság, pallor mortis, a keringés megszűntével a vér lassan a holttest legalsóbb részeiben gyűlt össze. Hullai véralvadék, cruor postmortalis. A holttest kihűlt, algor mortis, kiszáradt, exsiccatio postmortalis. A bőrön lévő sérülések hamar kiszáradtak, szalonnabőrszerű állagot vettek fel, a szaruhártya beszáradt, tache noire de la sclerotique, szalonnabőrszerű elváltozás a szaruhártyán is. Libabőr, cutis anserina, a szőrszálakat mozgató izmok hullamerevsége, musculus arrectores pilory rigor mortisa okozza. Hullamerevség, rigor mortis. Beivódásos hullafoltok, livores ex imbibitione, a megalvadó vér lebomlott, az érfalak áteresztővé váltak és hemoglobin-lebontási termékek jutottak az extravasalis térbe, megfestve azt. Süllyedéses hullafoltok, livores mortuales, a vér a test legmélyebben fekvő rétegeibe süllyedt, a bőr az alsó testtájon, a lágyéktájon, a köldök körül, a sebeknél zöldes vagy szennyes színű. Hullaszag, közönséges bűzös rothadás, hullai önemésztődés, autodigestio postmortalis, autolysis, necrobiosis, a sejtek saját enzimeikkel felbontják magukat. A legyek a petéket a sebekbe, az anus környékére és a nemi szervhez rakták, mert ezek könnyen elpusztíthatóak a lárvák számára. Kérdés? A tanítványok hallgattak. Akkor mehetünk, és elindult a fényre, a tanítványok követték.

3. Pilátus exhumálja Jézus holttestét, Lukács jelentést tesz                                                                                                      

A rothadásnak indult tetemet többnyire nemcsak az epehólyag fala, hanem még a szomszédos részek, sőt a hasűri folyadék, a netalán ott lévő ödémás, vagy lobos izzadmány a gennyesedés is sárgára festi. A test nedveiben oldatlan festőanyagok is, a sejtek szétbomlása miatt fölszabadulnak és a folyadékhoz keverednek, a szivárványhártya festéke megfesti a csarnokvizet, a tapetum nigrumé az üvegtestet. A rothadó (putrificatio seu putredo, decompositio) holttestben találni ázalékokat, rovarokat, főleg légypetéket, nyüvek ezreit és egyéb bogarakat, melyek a rothadó anyagokkal táplálkoznak, illetve a legyek lárváival. A húslégy 23-26 napig fejlődik. A legyek mellett dögbogarak is megjelentek, melyek a szövetekkel és lárvákkal táplálkoznak. Az egész altestre kiterjedt az elszínesedés (pseudomelanosis). A rothadási gázok rohamosan fejlődtek, a hulla puffadni kezdett először a hason, a bőrön rothadási hólyagok jelentek meg. Majd az egész test óriásira megpuffadt, az arc felismerhetetlen, a hímvessző hurka vastagságúra megduzzadt, a scrotum emberfejnyire megpuffadt. A haj és a szőr levonható könnyedén és a tetem messzire ható bűzt terjeszt. A hám egyebütt is cafatokban könnyen levonható, a kéz és lábujjakról a bőrhám a körmökkel együtt kesztyűhöz hasonlóan húzható le. A gyomorban lévő folyadék és félig megemésztett táplálék fellágyította a gyomorfalat, így az cafatokban levált, perforálta a gyomorfalat is (automalacia acida postmortalis). Gyomortartalom található a mellüregben. A nyelőcső cardialis részén is megfigyelhető jelenség (automalacia acida oesophagi), a tetem mozgatásakor gyakran vándorol a testüregekben az üreges szervek tartalma. A rothadás alatt kifejlődő levegő a test belsejében is képződik és bűze által már igen korán felismerhető. Valóságos levegőhólyagocskákat legtöbbször a vénákban, szívben találunk, azután a vesében, lépben, májban, s később majdnem minden szervben. A szervek többé-kevésbé, de sokszor egész hólyagszerűen felpuffadnak, vízben úsznak, dobos, vagy teljes éles kopogtatási hangot adva (rothadási levegődaganat), a bemetszéskor a levegő sisteregve elszáll és a róluk lefolyó piszkos nedv többé-kevésbé habos. A bőr alatti és egyebütt levő zsírszövet a rohadás során zsírsavakra bomlik le. A tetem megtartotta alakját, de páncélszerű, szemcsés, szürkésfehér masszává alakult.

Akkor miért terjesztik, hogy feltámadt?, kérdezte Pilátus. Én csak a testbe látok, a lélekbe nem, mondta Lukács. Föltámadt Krisztus?, kérdezte Pilátus. Te mondád, szólt Lukács és fejet hajtva elment. Valóban föltámadt?, kérdezte magában, magától Pilátus és nézett maga elé.

Felhasznált irodalom: Hencz Péter: Jézus Krisztus keresztre feszítése és testi halála. Hullajelenségek (Wikipédia). Dr. Endes Pongrác: Pathológia.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük