Nemzetközi könyvtolvaj bandát fülelt le az Europol

Nemzetközi könyvtolvaj bandát fülelt le az Europol

Egy összehangolt akció során a rendfenntartók letartóztattak egy grúz állampolgárokból álló csoportot, akiket azzal gyanúsítanak, hogy európai könyvtárakból antik és ritka könyveket loptak el. Egyszerre 27 különböző helyszínen, két országban – Grúziában és Lettországban – csaptak le a bűnszövetkezet tagjaira az Europol munkatársai, így sikerült elkapniuk négy olyan személyt, akik feltételezhetően legalább 170 nagy értékű könyv ellopásáért felelősek, ezzel közel 2,5 millió eurós kárt okozva. A razziák során az eltűnt kötetek közül 150 elő is került, de pontos azonosításukhoz szakértők bevonására van szükség.

A lopások két éven át – 2022-ben és 2023-ban – zajlottak. Csehországban, Észtországban, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban és Svájcban sorra jelentették a nagy nemzeti könyvtárak, hogy gyűjteményükből nagy értékű művek tűntek el, többségükben orosz szerzők, mint például Puskin és Gogol első kiadású kötetei. A tolvajok nagyon körültekintően dolgoztak. Tudónak adva ki magukat látogatták meg a könyvtárakat, és azt kérték, hogy személyesen vizsgálhassák meg az antik könyveket. A köteteket átlapozták, lefotózták, a súlyukat is lemérték, majd távoztak. Néhány nap, hét vagy hónap elteltével visszatértek, hogy „folytassák a kutatást”, de akkor már náluk volt egy, a vizsgált kötetről készített tökéletes másolat, amire egy megfelelő pillanatban kicserélték az eredetit. De az is megesett, hogy egyszerűen csak betörtek a könyvtárba, és elvitték az előzőleg már felfedezett köteteket.

Először franciaországi könyvtárakból érkezett hivatalos feljelentés, aztán egyre több esetet jelentettek más európai országokból is. A Vilniusi Egyetemi könyvtárból például 17 kötetet vittek el 440.000 euró értékben egyetlen hónap alatt, 2023 májusában.

A mostani, határokon átívelő akció keretében négy grúz állampolgárt letartóztattak, hármat gyanúsítottként állítottak elő Észtországban, Franciaországban és Litvániában, két további gyanúsítottat pedig, akiket korábban tartóztattak le Brüsszelben, most a bizonyítékok alapján hivatalosan is eljárás alá vontak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük