Mérgező könyvek keltenek riadalmat Európa nagy múltú könyvtáraiban

Mérgező könyvek keltenek riadalmat Európa nagy múltú könyvtáraiban

Aki olvasta A rózsa neve című könyvet Umberto Ecotól, vagy látta az abból készült filmet, annak talán nem is meglepő a hír, hogy három könyvet is el kellett távolítani Franciaország legnagyobb könyvtárából, mert felmerült a gyanú, hogy a borítójuk arzént tartalmazhat. Az intézmény teljes gyűjteménye több, mint 16 millió kötetből áll, így arányaiban a probléma nem mondható tömegesnek. De hasonló eset elfordult már máshol is: a Bonni Egyetem könyvtárában is találtak ilyen könyveket a közelmúltban.

Az érintett könyvek közös jellemzője, hogy a 19. századból származnak, Nagy-Britanniában adták ki őket, és mindegyikük borítója zöld színű. A fedlap színezésére használt különleges festékpigment, az úgynevezett párizsi zöld vagy Scheele-zöld (a szín tudatos kikeverése Carl Wilhelm Scheele nevéhez fűződik) az, ami arzént tartalmaz.

A felfedezés a Delaware Egyetem kutatóinak köszönhető, akik a 2019-ben indult Poison Book Project keretében már több száz könyvet vizsgáltak meg a nehézfém-tartalmukat elemezve, és összeállítottak egy címlistát azokról a kötetekről, amelyek veszélyesek lehetnek. Az arzén mellett egyes könyvekben nagyobb mennyiségben találtak ólmot, higanyt és krómot is. A mérgező műveket elzárták, és csak megfelelő védőfelszerelésben érhet hozzájuk bárki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük