Különleges kézirat megfejtésére toboroz önkénteseket a Jane Austen’s House Museum

Különleges kézirat megfejtésére toboroz önkénteseket a Jane Austen’s House Museum

A Jane Austen’s House Museum a nyilvánossághoz fordult segítségért egy fontos forrás feldolgozásában. Sir Francis Austen admirális, Jane Austen fivére élete utolsó napjaiban naplót írt, és az értékes dokumentum nemrég a múzeum tulajdonába került, a feldolgozása azonban várhatóan sok munka lesz.

A kéziratot a múzeum 2023-ban egy aukción szerezte meg Austen leszármazottaitól. A szöveg egésze kiadatlan, bár néhány részlet ismert, mivel egyes Austen-életrajzokban rövid kivonatok jelentek meg belőle korábban. A 79 oldalas dokumentum 1863-ban készült, és viszonylag nehezen olvasható: bár az első oldalak szép, könnyen kivehető kézírással készültek, látszik, hogy a szerzőnek fokozatosan romlott az állapota, és ahogy haladt előre a szövegben, egyre inkább nehezére eshetett írni. Így a napló egy része kifejezetten nehezen olvasható. Emiatt jelezte a múzeum, hogy szüksége lenne önkéntesekre, akik hajlandóak kibogarászni, mit is írt az admirális.

Az intézmény honlapján megjelent hirdetés elképesztően nagy érdeklődést váltott ki. A felhívás közzététele utáni 24 órában több, mint kétezren jelentkeztek a feladatra, így a múzeum egyelőre lezárta a jelentkezést. A projekt eredményét, azaz a napló olvasható változatát ígéretük szerint közzéteszik majd, ahogy elkészül. Azok a szerencsések, akik végül a kézirat kisilabizálásában részt vehetnek, reménykedhetnek abban, hogy akár éppen ők lesznek azok, akik valamilyen, eddig ismeretlen irodalomtörténeti érdekességre bukkannak a szövegben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük