Irodalomórákra kínál komplex tananyagot a Nobel Alapítvány

Irodalomórákra kínál komplex tananyagot a Nobel Alapítvány

A Nobel-díjat gondozó és minden évben odaítélő alapítvány nagy figyelmet fordít arra, hogy emberközelivé tegye az általuk végzett munkát, és a díjazottakat mint személyeket és mint az emberiség fejlődésének letéteményeseit is megismerhetővé tegye a nagyközönség számára. Emellett – utalnak rá a kifejezetten oktatási célra közzétett anyagok bevezetőjében – sok későbbi tudóst és alkotót egy-egy tanáruk inspirált és biztatott arra, hogy lépjenek későbbi pályájukra, így a tanárok támogatása már csak ezért is fontos küldetése az alapítványnak; hiszen a jövő díjazottjai most még az iskolapadokban ülnek.

Az oktatási segédleteket tartalmazó oldal folyamatosan bővül, tartalmaz tematikus kvízeket, játékokat, és egy-egy ember életművére koncentráló gyűjteményt is. A természettudományos felfedezések bemutatása mellett a békedíjat és az irodalmi díjat elnyertek munkásságába is betekintést ad az anyag, átfogóan a korábbi évekből is, személyekre lebontva egyelőre 2022-től napjainkig. Így az irodalmi Nobel-díjasok közül Annie Ernaux-val  és Jon Fosse-val ismerkedhetnek meg az arra nyitottak. Mindkét szerző életműve tartalmaz a regények mellett rövidebb prózai műveket is: novellákat, kisregényeket, illetve Fosse esetében jelentősek a drámák is. Ez megkönnyíti azok számára is a befogadást, akiket esetleg elriaszt egy vaskosabb könyv látványa.

Az óravázlatok tartalmaznak egy komplett előadásvázlatot vetíthető prezentációval és a hozzá tartozó, szóban elmondható instrukciókkal;  egy interjút a szerzővel, egy feladatlapot a diákok számára és egy összegzést, amely teret enged a szabad beszélgetésnek és a felmerülő kérdéseknek is. Ugyanitt elérhető egy irodalomjegyzék és egy sajtómegjelenéseket tartalmazó linkgyűjtemény is.

Ha a magyarországi oktatás szemszögéből nézzük; mivel az anyag angol nyelvű , behozható akár angolórai anyagként is: a rövid, közérthető egységek lehetővé teszik, hogy a diákok a nyelvi készségeiket is tökéletesítsék, miközben a kortárs irodalom jelentős képviselőivel ismerkednek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük