Beperelték a Nobel-díjas írót

Beperelték a Nobel-díjas írót

Mo Yan (valódi nevén: Guan Moye) 2012-ben kapta meg az irodalmi Nobel-díjat, hazája alkotói közül elsőként a történelem során. Most mégis azért kell bíróság elé állnia, mert van, aki szerint írásai kárt okozhatnak Kínának.

Wu Wanzheng blogger, aki hazafias szemléleteinek hangoztatásával vált közismertté, nemrég pert indított a regényíró ellen egy 2018-as törvény értelmében, amely a hősök és mártírok megsértését bűncselekménynek minősíti. Wu azt állítja, hogy Mo könyvei becsmérlik a kormányzó Kommunista Párt hírnevét, túlságosan szimpatikusnak ábrázolják az ellenséges japán katonákat, és sértegetik Mao Ce-tung egykori forradalmi vezetőt. Ha a vádakat a bíróság megalapozottnak találja, az író akár évekre börtönbe is kerülhet, mivel a hősök meggyalázásáért három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki a törvény szerint.

A Weibon, ami Kína egyik legnépszerűbb mikrobolog-felülete, futótűzként terjed a #MoYanbeingsued hashtag: ezt teszi ki mindenki, aki szimpátiáját szeretné kifejezni az író felé. A jelzés használói maguk is azt kockáztatják, hogy különféle támadásoknak teszik ki magukat. A 2018-as törvény hatályba lépése óta többeket tatóztattak már le: egy oknyomozó riportert, aki a 2021-es kínai-indiai konfliktus során megkérdőjelezte Kína hivatalos áldozatainak számát, valamint egy pénzügyi magazin egykori szerkesztőjét, aki azt firtatta, milyen valós indokok állhattak Kína részvétele mögött a koreai háborúban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük