Arundhati Roy nyerte a PEN Pinter-díjat

Arundhati Roy nyerte a PEN Pinter-díjat

A Harold Pinter drámaíró emlékére alapított díjat olyan, kiemelkedő irodalmi érdemekkel rendelkező íróknak ítélik oda, akik megingathatatlanul szilárd szemlélettel tekintenek a világban zajló eseményekre. Roy Booker-díjas író, írt az indiai emberi jogi kérdésekről, valamint a háborúról és a kapitalizmusról világszerte. A díj bejelentését néhány héttel megelőzően Indiában hivatalos büntetőeljárást indítottak ellene a terrorellenes törvények értelmében néhány,  14 évvel ezelőtt tett nyilatkozata miatt, amelyekben Kasmírral kapcsolatban tett megállapításokat, és bírálta a sajtószabadság megnyirbálását.

Laudációja során Ruth Borthwick angol PEN-elnök Roy érdemeként emelte ki, hogy szellemesen és gyönyörű nyelvezettel ír a legégegetőbb igazságtalanságokról. Hangsúlyozta, hogy bár Indiára fókuszál, valójában átfogó, nemzetközi szinten is fontos gondolatokat fogalmaz meg.

A PEN Pinter-díjat október 10-én adják át ünnepélyes keretek között. Az elismerést 2009-ben alapította az angol PEN, a korábbi évek díjazottjai között olyan nevek szerepelnek, mint Michael Rosen, Malorie Blackman, Margaret Atwood, Salman Rushdie, Tom Stoppard és Carol Ann Duffy.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük