Lásd, amit nem akartál látni!

Lásd, amit nem akartál látni!

Nehéz békésebb helyet találni a ferencvárosi Csiga parknál: lombos fák, játszótér, üldögélésre hívó padok, füves tisztások. És ebben az idillben hirtelen arcon csapja a valóság a gyanútlanul sétálgatót. Május 17-e óta látható itt egy kis szabadtéri kiállítás. Hat ország: Németország, Szlovákia, Csehország, Magyarország Lengyelország és az USA egy-egy híres karikaturistájának politikai témájú rajzai.

A karikatúra műfajával kapcsolatban gyakori félreértés az az elvárás, hogy a rajzoknak viccesnek kell lenniük. A karikatúra valójában a fókuszváltás művészete: kiemel, felnagyít egyes részleteket, felhívja a figyelmet olyasmire, ami ott van az orrunk előtt, mégsem tulajdonítanak neki nagyobb jelentőséget. A Csiga parkban kiállított képek is ezt teszik: az orrunk elé tolják azt, amit nem szeretnénk látni, mert túl sok, túl kegyetlen. Túl valódi. Daryl Cagle (USA), Andrzej Mleczko (PL), Pavel Reisenauer (CZ), Pápai Gábor (HU) és Martin „Shooty“ Šútovec (SK) nem finomkodnak: szembesítenek a legbelsőbb félelmenikkel és mindennel, ami mellett a hétköznapok során inkább elfordított fejjel sétálunk el, hogy el se jusson a tudatunkig. Korrupció, háború, félelem, szegénység, hatalomvágy. De akad azért egy pici remény is: amíg van, aki látja mindezt, és képes megmutatni másoknak, és olyan is akad, aki megnézi és feltámad benne a tettvágy, de legalább a felháborodás vagy a szégyen, addig ott a változás esélye. Ha másba nem, ebbe még bele lehet kapaszkodni. És addig is érdemes sokszor visszasétálva, újra meg újra megnézni a rajzokat, amelyek valódi műalkotások, és megérdemlik, hogy a tartalmukon túl a bravúros művészi eszközökre is figyelmet fordítson a szemlélő. Itt tényleg minden apró részletnek jelentősége van.

A kezdeményezés eredetileg szlovák-amerikai együttműködésként indult 2010-ben, ehhez csatlakozott aztán egymás után a többi alkotó. Mára már egy nagy nemzetközi projektről beszélhetünk: a kiállítás anyaga járt a V4-országokban, Grúziában és Ukrajnában is, összesen 29 városban. Most Budapesten május végéig látható, a Pöttyös utcai metrómegállótól két perc sétányira.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük