Diszlexiások számára is olvasható könyvekért kampányol egy könyvkiadó

Diszlexiások számára is olvasható könyvekért kampányol egy könyvkiadó

Diszlexiások számára is könnyen olvasható irodalmi művekért kapmányol egy brit könyvkiadó

Nem lebutított, csak máshogyan tördelt szövegekről van szó

Egy pici bristoli kiadó világhírű kortárs írók műveit adja ki egészen szokatlan formátumban. Peter James, Lee Child, Karin Slaughter és Bernard Cornwell regényei is kaphatók náluk diszlexiás felnőttekre optimalizált kiadásban.

A Books on the Hill Press az Egyesült Királyság első, kizárólag diszlexiára specializálódott kiadója. Könyvei a szokványostól kissé eltérő formátumúak: nagyobb betűkkel és szélesebb sorközzel készülnek, a diszlexiás olvasók igényeinek megfelelően, így számukra is érthető és olvasható, könnyebben befogadható a szöveg.

A kiadó egyszemélyes vállalkozásként indult, élén Dr. Alistair Sims áll, akinek egy független könyvesboltja is van a Bristol melletti Clevedonban. Kilenc évesen diszlexiásként diagnosztizálták, és 13 éves koráig nem tudott olvasni. Később történelmet és régészetet tanult, és megszerezte a PhD fokozatot. Három éve alapította kiadóvállalatát, mert nehezen talált olyan könyveket, amelyeket kifejezetten diszlexiás felnőtt olvasóknak szántak.

Becslések szerint az Egyesült Királyság lakosságának körülbelül 10%-a diszlexiás. Míg számos könyvet adnak ki diszlexiás gyerekeknek, 14 éven felüliek számára szinte semmi sem érhető el. Sims ezen szeretett volna változtatni, és maga is megdöbbent, hogy milyen gyorsan népszerűvé vált az ötlete. Az idei Diszlexia Világhét keretében a könyvszakmán belüli attitűdök megváltoztatásáért kampányolt. Arra kérte a kiadókat, hogy szépirodalmi kiadványaik 1%-át diszlexiabarát formátumban is készítsék el, a könyvkereskedőket pedig arra, hogy ezeket a könyveket kiemelt polcon, jól jelzet helyen tegyék hozzáférhetővé az üzletekben.

Sokan azt feltételezhetik, hogy ha egy könyv diszlexiás felnőtteknek szól, akkor a cselekménye és a nyelvezete sokkal egyszerűbb, gyermetegebb. Ez azonban egyáltalán nem igaz: a Sims által népszerűsített könyveknek csak a szövegformázása tér el az átlagostól, a könnyebb olvashatóság érdekében, tartalmukban nem különböznek a hagyományos tördelésű művektől. Sims saját magán és szintén diszlexiás nővérén kísérletezte ki, hogyan tudnak a legkényelmesebben befogadni egy nyomtatott szöveget. Ez alapján a diszlexiásoknak szánt kötetekben a szövegtörzs balra igazított, semmiképp sem sorkizárt, nagyobb betű- és sorközzel szerkesztett. Azt tapasztalta, hogy sokan mások is könnyebben, szívesebben olvassák az így tördelt könyveket, nem feltétlenül csak a diszlexiások szemének esik jól a látvány.

Sims kampányával kifejezetten a nagy kiadókat célozta meg, mert úgy véli, hogy a nagy példányszámú kiadás az ő lehetőségeikhez mérhető, márpedig ezeket a köteteket érdemes sok helyen elérhetővé tenni. A Bloomsbury már reagált is a felhívásra, és október 31-én megjelenteti az első diszlexiások számára készített kötetét, Khaled Hosseini Papírsárkányok című művét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük